
Part Time İş ile Kazanacağınız 10 Değerli Tecrübe
Yeni mezunların, mülakatlarda duymaktan hiç hoşlanmadıkları kelimeyi biliyorum, Tecrübe. Hoşlanmasanız da bu tecrübe sorusunu soracağız arkadaşlar. İK’cı sizin okulu henüz bitirdiğinizi bilmesine rağmen niye tecrübe sorar? [Dayaklık olduğu için dediğinizi duyar gibiyim 🙂 ]
Nedenlere bakalım.
1. Okul haricinde, hayata dair başka şeyler öğrenmiş olmanızı bekleriz.
Bizim tecrübe diye beklediğimiz şey sabah 9.00 akşam 5.00 çalışması değildir aslında. Projede görev almak, staj yapmak ya da part time çalışmak da tecrübedir.
2. Aradığımız pozisyonun özellikleri ile örtüşen tecrübe ya da tecrübe benzeri (staj gibi) çalışmalarınız var mı anlamaya çalışırız.
Bunlar sizin o işe olan hevesiniz, merakınız, motivasyonunuz, beceri ve kabiliyetiniz için bir gösterge olmaktadır. Ayrıca az da olsa tecrübesi olan arkadaşların işe uyumları daha kolay olmaktadır.
3. Daha verimli bir mülakat yapmak isteriz.
Mülakat süreci emme-basma tulumbaya benzer.
[Emme Basma Tulumba: Su derindeyse ve uzunca bir süre kullanmadıysanız üzerine
bir kaç kova su boşaltarak kullanabileceğiniz tulumbadır. yoksa boşa çekersiniz hep. Kaynak) Biz İK’cılar adayı konuşturmak ister, aradığımız özellikleri anlamak için sorular sorarız. Adayın malzemesi varsa bu sorulara cevap vermesi de kolay olur. Tecrübe sayılabilecek bir geçmişiniz yoksa, kişilik özelliklerinizi, beceri ve kabiliyetlerinizi anlayacağımız soruları sorabilme lüksümüzü de elimizden almış olursunuz. Bu da biz İK’cılar açısından zor bir mülakat olacaktır 🙁
Fotoğraf: Kaynak
Anlatacak malzemeniz varsa, mülakatınız verimli geçer. Click To Tweet
4. İşe daha kolay uyum sağlayacak adayı ararız
İşe almakla iş bitmiyor biliyorsunuz. Kısa zamanda iş hayatına uyum sağlayacak aday, bizim için daha kıymetlidir. Bu nedenle minik de olsa tecrübesi olan aday daha avantajlı olacaktır.
İş hayatına daha kolay/hızlı uyum sağlayacak aday, kıymetli adaydır. Click To Tweet
Bir dördüncü olarak, işe alıp hemen iş teslim etmek için tecrübeli arayan İK’cılar olabilir (ben değil 🙂 Bu durum sıradışıdır. İK’cı, ya gerçekten sıradışı bir yeni mezun arıyordur. Ya da ne aradığını bilmiyordur açıkçası!
Part time iş hangi değerli tecrübeleri kazandırır?
Part time çalışmak, mülakatta elinizi bu anlamda oldukça güçlendirecektir. [Özellikle perakende sektöründe bu konuda inanılmaz fırsatlar olduğunu söyleyebilirim. Yeter ki bu konuda hevesli, girişken ve öğrenmeye açık olun.) Perakende gibi hareketli bir sektörde part time çalışmak hiç tahmin edemeyeceğiniz şeyleri öğretecektir. Neler olduğuna bakalım?
- Mesai kavramını öğrenecek, bir iş disiplini içerisinde çalışmayı tecrübe edeceksiniz.
- Bir ekibin parçası olacaksınız. Ekipte kimin çalışıp, çalışmadığını, başarıyı nelerin getirdiğini göreceksiniz. Kendinizi başkaları ile iş performansı olarak karşılaştırma ve ölçme imkanınız olacak.
- Bir sorumluluk alanınız olacak, bir şeyleri başaracak ya da başaramayacaksınız. Başarılı/başarısız olduğunuz alanları keşfedeceksiniz.
- Yönetici – Çalışan ilişkisini tecrübe edeceksiniz. Yönetici kimdir, ne iş yapar’ı anlayıp, iyi yönetici ile kötü yöneticinin farkını göreceksiniz.
- İş hayatında çokça karşılaşacağınız kavramlarla tanışacaksınız. Performans değerlendirme, prim, maaş, zam, geribildirim vs…Tanışmakla kalmayıp yaşayacaksınız. Bazen üzülecek bazen sevinecek, çalışma psikolojisini tecrübe etmiş olacaksınız.
- Ticaretin temel kavramlarını öğreneceksiniz (eğer meraklıysanız!): Müşteri, fiyat, kâr, maliyet, stok, tanzim, teşhir vb. (Ve mülakatçıların en çok bunlardan etkilendiğini göreceksiniz.)
- Binlerce farklı müşteri ile muhatap olacaksınız. Farklı tip, karakter, kişilik özelliklerine ve beklentilerine sahip binlerce insan! Ve onları anlamayı ve beklentilerini yönetmeyi öğreneceksiniz.
- Hayat tecrübesi hanesine kaydedeceğiniz acı olaylar yaşayacak, stres ve dayanıklılık sınırlarınızı test edeceksiniz. (Hırsızlık, işten çıkış vb).
- Bayram, yılbaşı, haftasonu gibi günler, perakendenin en yoğun olduğu dönemlerdir. Bu günlerdeki temponuz ile, hangi işlerde gerçekten başarılı olduğunuzu anlayacak, yoğunluğa tahammül sınırınızı test edeceksiniz..
- Ve nihayet, kendi güçlü (keyif alarak yaptıklarınız) ya da zayıf alanlarınızı (nefret ederek yapmak zorunda kaldıklarınız) keşfedeceksiniz.
Bu öğrendiklerinizle, mülakatlarda karşınıza çıkacak; takım çalışması, zorluklarla başa çıkma, stres altında çalışma, iletişim, insan ilişkileri, problem çözme, ticari düşünebilme, iş disiplini, güçlü – zayıf yönleriniz, müşteri ilişkileri, temel ticari kavramlar, zaman yönetimi, sorumluluk sahibi olma, yönetici çalışan ilişkisi gibi sorulara dolu dolu cevaplar vermenizi sağlayacaktır.
Kapak Fotoğrafı: Kaynak
Sizin tecrübeleriniz ne diyor?
Part time ya da full time, perakende ya da değil çalıştınız mı? Neleri tecrübe ettiniz? Şu an profesyonel hayatta iseniz, bu çalışmalarınızın ne tür yararını gördünüz?
Tecrübelerinizi paylaşın, birlikte öğrenelim 🙂
3 comments
part time ve free lance çalışıyorum yazıda geçen çoğu şeyi bende yaşadım. güzel yazı olmuş
Geribildirim için teşekkürler. Faydalı olmasına sevindim 🙂