
Linkedin Bağlantılarınızı Nasıl Gerçek Networke Dönüştürürsünüz?
Üniversiteli arkadaşların Linkedin‘in henüz yeterince farkında olmadıklarını görüyorum. Halbuki linkedin, öğrenci ya da yeni mezun sizlere çok kıymetli fırsatlar sunuyor. Linkedin‘i buluşamayanları buluşturan bir ortam (mecra) olarak düşünebilirsiniz. Herhangi bir ilana başvurmasanız da işverenler sizin cvnize her an ulaşabildikleri gibi siz de işverenlerin yetkilileri ile (hem de en tepedekilere kadar) kolayca iletişime geçebiliyorsunuz. Burada aklınızdan çıkarmamanız gereken, kurduğunuz sanal bağlantılar iş bulmanız için otomatik olarak işe yaramayacaktır. Sizin bilinçli olarak buna emek vermeniz gerekecektir.
Kurduğunuz sanal bağlantıların işe yarayabilmesi için, Linkedin profiliniz ile, gerçek (reel) bağlantı kurmak istediğiniz kişiye çengel (hook) atmanız, onu bir şekilde yakalamanız gerekir. Yoksa tahmin edeceğiniz üzere, yüzlerce belki binlerce sanal bağlantı arasında kaybolup gidersiniz.
Linkedin’de nasıl hook (çengel) atabilirsiniz?
1. Özenli bir Linkedin profili oluşturun.
Öğrenci ya da yeni mezunların profillerini üstünkörü doldurduklarını görüyorum. Aklınızda bulunsun, biz İK’cılar Linkedin’i nitelikli pozisyonları doldurmak için kullanıyoruz. Bunun için de nitelikli adaylar arıyoruz. Ve ilk gördüğümüz şey de profiliniz oluyor. Profiliniz özensiz ise delist edilenler grubunda kendinizi buluyorsunuz maalesef 🙁
Etkili bir Linkedin profili oluşturmak çok zor değil aslında. Linkedin’in üniversite öğrencileri için ayrı bir sayfası var. Linkedin for students sayfasından Profile Checklist, Building a Great Student Profile dosyalarından yararlanabilirsiniz.
2. Bilgi ve merakınızla görünür olun.
Meraklı olduğunuz, tutkunuz olan, üzerinde çalıştığınız, bilgi sahibi olduğunuz, mesleğinizle ilişkisi olan konularda blog yazın, slideshare’e sunumlarınızı ekleyin, pinterest’te infografiklerinizi paylaşın. Daha önemlisi bu içeriklerinizi Linkedin timeline’ınızda ve/ya pulse’ta paylaşın. Böylece Linkedin profilinizi inceleyenlere şu mesajları vermiş olursunuz:
* Benim merakım, ilgi duyduğum alanlar, tutkum ve uzmanlık alan(larım) var, şunlardır,
* Uzmanlık alanım için çaba gösteriyorum. Araştırıyorum, okuyorum, inceliyorum ve daha da önemlisi yazarak, sunum hazırlayarak vb üretiyorum.
3. Yönlendirme talep edin.
Bağlantı kurar kurmaz bağlantılarınıza iş/staj talebi yapmayın. Onlara CV gönderme hatasına düşmeyin. Bunun yerine, mesaj atma hakkınızı, onlara merakınızı, öğrenme iştahınızı göstermek için kulanın. Onların size staj/iş teklifi etmeleri için nedenler oluşturun. Bu nasıl olacak?
Uzmanlık ve deneyimlerinden yararlanmak üzere onlardan yönlendirme talep edebilirsiniz. İnsanlar, uzmanlıklarına değer atfedilmesinden memnun olurlar.
Bu talebinizi yaparken dikkat etmeniz gerekenler;
İhtiyacınız gerçek olsun. Yönlendirme talebinizi, gerçekten üzerinde kafa yorduğunuz ve desteğe ihtiyaç duyduğunuz bir alan için yapın. Yapmacık olmasın. Karşınızdaki kişi bunu anlayacak ve dikkate almayacaktır.
Samimi olun. Gerçekten size faydası dokunacak doğru profesyoneli bulun ve gerçek ihtiyacınızla ondan samimi bir destekte bulunun. Bu samimiyet (ve dürüstlük) inanın karşılık bulacaktır.
Suistimal etmeyin. Bağlantılarınızdaki onlarca insana, yalandan gerekçelerle talep yapmayın. Yoksa bir süre sonra talebinizi sosyal medyada #tt olarak görebilirsiniz.
Siz Linkedin’i nasıl kullanıyorsunuz?
Deneyim ya da fikirlerinizi paylaşın, birlikte öğrenelim.
Beni Linkedin üzerinden de takip edebilirsiniz @muratyildizim
4 comments
guzel olmus
Teşekkürler 🙂
Teşekkürler güzel yazı olmuş.İyi paylaşımlar.