Üniversite Öğrencileri Kariyerleri İçin Neden Blog Yazmalı?

Üniversiteliyim

Üniversiteli arkadaşlarımla görüşmelerimde, kariyerlerinize yatırım yapmak için neler yapıyorsunuz dediğimde, blog yazma konusunun ajandalarında olmadığını görüyorum. Günümüz iş hayatında öğrenci vyea yeni mezunlar açısından iş bulma rekabeti gerçekten çok yoğun durumda. Hemen herkes kariyer gelişimi için benzer şeyler yapıyor (staj, proje sertifika vb). Bu noktada blog yazmanın sizler için bir farklılaşma aracı olacağına; uzmanlık, tecrübe, network konularında Sizlere çok nitelikli katkılar sağlayacağına ve gün sonunda da kariyeriniz için çok yeni ufuklar açacağına inanıyorum. Bu yazımda da blog yazmanın kariyeriniz için neden önemli olduğu, kariyerinize ne tür faydalar sağlayacağı üzerinde duracağım.

1. Uzmanlık Alanı Oluşturmak / Gelişim İçin Güçlü Bir Araç Olduğu İçin

Blog yazmak için öncelikle içerik üretmeniz gerekir. Bunun için de, bol bol araştırma yapar, okur, inceler, yerli veya yabancı kaynakları, konunun uzmanlarını takip edersiniz, kendinizi güncel tutarsınız. Yeni konular bulmak için antenleriniz sürekli açık olur, ilham kaynakları ararsınız. Tüm bunların sonunda farkında olmadan biriktiğinizi, geliştiğinizi, yeni şeyler öğrendiğinizi, uzmanlığınızın oluştuğunu görürsünüz.

2. Kişisel Markanızı Güçlendirmek İçin

Blogunuzda yazdığınız yazılar bir süre sonra sizin uzmanlığınızla ilgili referans haline dönüşür. Google aramalarında blogunuz, (ya da Linkedin Pulse’taki yazılarınız), dolayısıyla, sizin isminiz çıkar ve o alanda isminizle marka olmaya başlarsınız. (Siz iş aramadan iş de sizi bulabilir). Daha önce sadece cv nizden ibaret olan kişisel markanız daha güçlü hale gelir.

3. Bölüm Dışı Kariyer Planınız İçin

Yanlış bölümde olduğunuzu düşünüyor ve okul sonrasında okuduğunuz bölüm dışında bir alanda çalışmayı planlıyor olabilirsiniz. Blog, uzmanlığınızı, o alandaki heyecanınızı göstermek işin harika bir fırsattır. (Örneğin elektronik mühendisliği okuyor ve fakat pazarlama alanında çalışmak istiyorsanız, İK’cıyı pazarlamacı olmak istediğine nasıl ikna edeceksiniz? Mülakatçılar geçmişinizde pazarlama ile ilgili olabilecek şeyler arayacaklardır. Blog bunun için güzel bir fırsat olacaktır).

4. Sizi İşe Aldıracak Özelliklerinizi Göstermek İçin

Blog yazmak planlama yapma (hedef kitleniz kim olacak, onların beklentileri nelerdir, hangi dönemde hangi yazıyı yazmalıyım gibi) , disiplin (istikrarlı bir şekilde yazmak), çaba, öğrenme, gelişim motivasyonu gerektirir. Gerçekten düzenli bir blogunuz olursa, müşterilerinize (yani; ik cılar, işverenler, headhunterlara) sizi işe aldıracak niteliklerle ilgili mesaj vermiş olursunuz: “Bu çocuk öğrenmeye istekli, kendi gelişimini önemseyen ve bunun için çaba gösteren, çalışkan, özverili birisidir.”

5. Nitelikli Bir Networke Dahil Olmak İçin

Blog yazmak bir kabileye (tribe) girmek gibidir. Yazmaya başladıktan sonra farkına varmadan sizinle aynı ilgi ve meraka sahip insanların komunitesine (tribe) dahil olduğunuzu görürsünüz. Bu bağlantılar Sizi gerçek dünyada kuramayacağınız networklere ulaştırır.

Blog yazdığınızda, Sizinle benzer ilgi ve meraka sahip insanların kabilesine dahil olursunuz. Click To Tweet

6. Dünya İle Konuşmak ve Fikirlerinizi Rafine Etmek İçin

Blog kendinizi ifade etmenin, dünya ile konuşmanın en güzel yollarından birisidir. Fikirlerinizi önceden etrafınızdaki bir kaç arkadaşınız bilirken, blogunuz sayesinde milyonlara sesinizi duyurabilirsiniz.

Ayrıca blog yazmak, kendi fikirlerinizi sorgulamanızı, karışık haldeki düşüncelerinizi bir düzene sokmanızı, rafine etmenizi sağlar. Bu sayede fikirleriniz olgunlaşır, gelecek planlarınız netleşir.

Blog yazmak, fikirlerinizi rafine etmenizi, olgunlaştırmanızı sağlar. Click To Tweet

Blog yazmak için Uzmanlık ve Tecrübe gerekli değil mi?

Blog yazmak için uzmanlık ve tecrübe gerekmez mi dediğinizi duyar gibiyim. HAYIR! diyorum arkadaşlar. Blog yazmayı sağlayan şey, uzmanlık ve tecrübenizden önce tutkunuz, heyecanınız, öğrenme ve üretme aşkınızdır. Bu nedenle blog yazdıkça uzmanlığınızın arttığını, tecrübe edindiğinizi ve networkünüzün genişlediğini görürsünüz.

Blog yazdıkça uzmanlığınız, tecrübeniz artar ve networkünüz genişler. Click To Tweet

Yeter ki;

a. Odaklanacağınız (yazacağınız) alanı belirleyin.

Bunun için tutkuyla bağlandığınız alanı seçin. Kariyerinize faydası olması için bu alanın, okuldan sonra meslek olarak da yapmayı planladığınız alan olması önemlidir.

b. Odaklanın, istikrarlı ve tutarlı olun.

“Mükemmel, iyi’nin düşmanıdır” Mükemmeli beklemeyin. Odak konunuzu belirleyin. Yazın, yazın ve yazın. Hata(lar) yapın ve düzeltin. Şimdi yazmaya başlarsanız 1 sene sonra amatörlüğünüzü atmış olursunuz. Ama 1 yıl sonra yazmaya başladığınızda o andan itibaren amatörlüğe başlamış olacaksınız. Ötelemeyin, ertelemeyin.

Mükemmel, iyi'nin düşmanıdır. Click To Tweet

c. Blog yazmanın kurallarına uyun.

Blog yazmak neredeyse bir disiplin (bilim anlamında) haline gelmiş. Blog yazmanın da kuralları ve metodolojisi olduğunu ben de yazmaya başlamadan önceki araştırmalarımda öğrendim. Bu metolojiyi sunan çok güzel yerli ve yabancı kaynaklar var. Araştırın, öğrenin, uygulayın. İşte benim de yararlandığım bir kaç kaynak da burada.

www.jeffbullas.com

https://www.blogacmak.com/
www.wpmavi.com
http://www.writewithimpact.com/blog/
http://www.wpbeginner.com/
http://www.bloggingcage.com/how-to-start-blogging/
http://coschedule.com/blog/

Başarılar dilerim.

 Siz ne dersiniz?

Blogunuz var mı? Blog yazmayı düşündünüz mü? Yorum ve paylaşımlarınız birlikte öğrenmemiz için çok değerli katkılardır :) Katkıda bulunun, hep birlikte öğrenelim.

Beni Linkedin üzerinden de takip edebilirsiniz @muratyildizim

Kapak Fotoğrafı: Kaynak

2 comments

  • Meraklı fakat çekingen bir üniversite öğrencisi olarak teşekkür ederim. Hala yazı tarzımı paylaşmak konusunda tereddütlerim olsa da teşvik edici bir yazı olmuş. Ellerinize sağlık.

    • Öncelikle gecikmiş cevap için özür dilerim 🙁
      Yazmak insanın kendini ifade etmesinin güzel yollarından birisi bence.
      Bu güzelliği ortaya çıkarman için “Yazı Yazmanın Benim İçin Önemi Nedir’e” kafa yormak olacağına inanıyorum. Belki de “Yazı Yazmanın Benim İçin Önemi Nedir” başlıklı bir yazı yazman bu konudaki cesaretini daha da güçlendirecektir 🙂

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.