
Arkadaşınız, Başarınız İçin Neden Önemli?
Jim Rohn, “herkes en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır” diyor. Bu sözün ete kemiğe bürünmüş halini yaşadığım bir mülakat hatıramı paylaşayım. (İsimler gerçek değil tabii ki). Arkadaşınızın başarınız için neden önemli olduğuna önce bir örnekle bakmış olalım.
Can, Turizm; Berk, Endüstri Mühendisliği 4. sınıftı. Okul bitiyordu artık, mezuniyet telaşı başlamıştı. Berk, okul döneminde arkadaşları ile pek çok proje geliştirmiş, bunlardan birisiyle de global bir firmadan staj kabulü almıştı. Tam bir proje yönetimi tecrübesi yaşadığını anlatıyordu. Projeyi firmada daha da geliştirmişler, hatta stajdan sonra projeyi bir start-up’a dönüştürmeye bile niyetlenmişlerdi. Start-up konusunda başka aksilikler çıksa da bu projeleri ona yeni kapılar açmıştı. Dublin merkezli bir firma ile ilk 2 aşamayı geçmiş, iş teklifi alma aşamasındaydı. Tatlı bir telaşı vardı.
Can ise okul döneminde arkadaşları ile çok eğlendiğini anlatıyordu. Yazları arkadaşları ile ortak tatil planları yapmışlardı. Stajlar, prosedürü yerine getirmek için yapılmıştı. Arkadaşları ile geliştirdiği projeler, OKEY ve Batak’tan ibaretti. Turizm’den mezun olmasına 2 ay kalan Can’ın İngilizcesi intermediate düzeyindeydi. Okul bitince babası finanse ederse İngiltere’de bir dil kursuna gidebileceğini söylüyordu. Babasının da finanse edeceğinden ya da edebileceğinden emin değildi aslında.
İş bulmada rekabet her geçen gün zorlaşıyor Arkadaşlar. İşsizlik rakamları da cabası. Daha önce de yazdığım gibi okuldayken iş hayatına sıkı hazırlık yapmak gerçekten çok önemli olmuş durumda.
Bu hazırlığı yapmak kolay değil! Anlıyorum. Bir taraftan vize, final, projeler, maddi sorunlar… Diğer taraftan insan olarak çabuk yorulan, hedeften kolay vazgeçebilen, motivasyonu bozulan yapımız var.
Ne var ki başarı, düştüğünde kalkabilenlerin, yenildiğinde yeniden başlayanların, pazar sabah uykusundan, gecesinden gündüzünden fedakarlık edenlerin, sıkı hazırlananların olmaktadır.
O halde okul dönemindeki tüm zorluklara rağmen motivasyon ve enerjiyi everecek “şey”lere ihtiyaç var. Bence bunların en önemli ikisi:
- Hedefiniz ve Tutkunuz. Hedefinize olan tutkunuz, heyecanınız o kadar yüksektir ki, her seferinde sizi yeniden ateşler, yeniden ve yeniden.
- Çevreniz. Sizi motive eden destekleyen, enerji veren, hadi yapalım, bir daha diyen çevreniz. Sadece anne-babadan bahsetmiyorum. Biliyorsunuz artık üniversitede anne babadan daha çok arkadaşlarımızla birliktesiniz. Bu nedenle farkında mısınız ama size enerji veren de hedeflerinizden uzaklaştıran da çevrenizdir.
Arkadaşınız, başarınız için hangi faydaları sağlar?
1. Motive Eder, Enerji Verir
- Motive eder, enerji verir, hedefinize odaklanmanızı sağlar,
- Yalnız yapamayacağınız şeylerde (proje, etkinlik vb) yanınızda olur, cesaretlendirir,
- Zor zamanlarınızda moralinizi düzeltir, destekler, yol arkadaşı olur, gözyaşınızı siler,
- Başarınızı alkışlar, başarısızlığınızda elinizden tutar,
- Eksik olduğunuz taraflarınızı tamamlar.
2. Kendinizi Disipline Etmenize Yardımcı Olur
- Hedefinizden uzaklaştığınızda sizi uyarır, hatırlatır, hedefinize odaklanmanızı sağlar,
- Üzerinizde pozitif baskı kurar vazgeçmenize engel olur,
- Aranızdaki tatlı rekabet sizi diri tutar,
- Üretken olmanızı sağlar, anlamsız işlerle vakit kaybetmenize engel olur,
3. Fikirlerinizi Rafine Etmenize Yardımcı Olur
- Kararlarınızı sorgulamanızı sağlar, size kimsenin söylemeyeceği çıplak gerçekleri söyler,
- Kararlarınızı doğrulamanızda yardımcı olur,
- Fikirlerinizin olgunlaşmasına yardımcı olur, farkındalığınızı artırır,
- Zor zamanlarınızda akıl danışırsınız, mentörünüz, koçunuz, akıl hocanız olur,
- Önceliklerinizi belirlemenize yardımcı olur,
4. Network Sağlar
- Onun bağlantıları sizin de bağlantılarınız olur,
- Fırsatlardan (projelerden, stajlardan, iş fırsatlarından, eğitimlerden, seminerlerden vb) sizi haberdar eder. Sizin erişemeyeceğiniz bilgilere, kişilere ulaşmanızı sağlar,
Gün sonunda,
Kendinize yapacağınız en büyük iyilik, sizi destekleyen, motive eden, size enerji veren doğru bir arkadaş çevresi oluşturmanızdır.
Arkadaş çevrenize göz atmaya ne dersiniz? Siz hangi 5 arkadaşınızın ortalamasısınız?
Jim Rohn’un “herkes en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır” sözüyle ilgili videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Siz ne dersiniz?
Arkadaş çevrenizin başarınıza hangi fayda ya da zararlarını gördünüz? Yorum ve paylaşımlarınız birlikte öğrenmemiz için çok değerli katkılardır Katkıda bulunun, hep birlikte öğrenelim.
Beni Linkedin üzerinden de takip edebilirsiniz @muratyildizim