İş Hayatının İlk 6 Ayı İçin 6 Cankurtaran Simidi

Genç Profesyonelim

Sevgili Üniversiteli/Yeni Mezun Arkadaşım,

Umarım kısa zamanda iş hayatına ilk adımını atarsın. İş hayatı başladığında artık yeni bir dönem başlamış olacak. Okul ve iş hayatının gerçekten birbirinden çok farklı olduğun kısa zamanda farkedeceksin. Bu farklılıkları olabildiği kadar erken farkeder ve yeni duruma ayak uydururursan, sudan çıkmış balık sendromunu o kadar kısa zamanda atlatırsın.

  • Üniversitede zamanını kendin yönetirken, iş hayatında zamanının çok büyük bir kısmını şirket yönetecek. Okulu astığın, dersleri yaz okuluna bıraktığın gibi, işi asamayacaksın,
  • Üniversitede kendi kendini yönetiyordun, hesap verdiğin kimse yoktu belki de. İş hayatında gerçek bir yöneticin olacak. Sana işler verecek, bu işlerin yapılıp yapılmadığını takip edecek, performansını değerlendirecek, bazen de senin şirkette kalıp kalmayacağına karar verecek,
  • Okuldaki proje ya da ödevler yerine burada zamanında bitirmen gereken işler verilecek sana. Belki de aynı anda birden fazla iş.

Bunun gibi onlarca farklılık olduğunu göreceksin. Senden beklenen, bir an önce şirkete/işe uyum sağlayıp, performans göstermen olacak. Ayak uyduramayıp şirket seni işten ayırırsa, bunun sana faturası ağır olacaktır.

  • Özgüvenin kırılacak, 
  • İş arama problemin yeniden başlayacak,
  • Yeni iş görüşmelerinde, bu sürenin niye bu kadar kısa sürdüğünü izah etmek durumunda kalacaksın,
  • 6 ay kaybetmiş olacaksın,
  • Bu hızlı ayrılığı anne-babana, çevrene izah etme sosyal baskısı yaşayacaksın.

Bu nedenle iş hayatına uyum sağlaman için ilk 6 ayın çok önemli. Aşağıdaki 6 nokta, iş hayatının ilk 6 ayında sana cankurtaran simidi olacaktır.

1. Etkili iletişim kurabiliyor musun? Kendini doğru ifade edebiliyor musun?

İletişim ilk andan itibaren belki de en kritik konudur.

Yeni ortam, yeni insanlar ve yeni beklentilerin üzerinde oluşturduğu stresi en çabuk alacak, “konuşabildiğin” bir kaç iş arkadaşı olacaktır. Bu nedenle işe girdiğin ilk andan itibaren pozitif bir tutum ile insanlarla tanışma, konuşma fırsatlarını kaçırmamalısın. Yemek sıraları, çay kahve otomatlarının etrafları, sigara (sigarayı onaylamasam da 🙂 ) alanları bu sosyalleşmeler için iyi bir fırsat olabilir.

Bu arada; şanslı isen, işe ilk başladığında bir buddy’in olur. [Buddy sistemi konusunda merakın varsa Cengiz Çatalkaya’nın bu yazısını tavsiye ederim]. Ancak şirkette buddy sistemi yoksa 3 gün sonra oryantasyonun biter, kendinle veya yöneticinle başbaşa kalırsın.

Sonraki haftalardaki iletişimin daha iş odaklı olacaktır. Sana işler verilmeye başlandığında, ihtiyacın olan doğru bilgilere ve kişilere kısa zamanda ulaşmak durumunda olacaksın. Başkaları ile birlikte çalışabilmen, bir takımın üyesi olduğunda kendini doğru ifade edebilmen, soru sorabiliyor olman, etkili iletişim kurabiliyor olman gerekecek. Etkili iletişimin ne olduğu, iletişim becerilerinin nasıl geliştirileceği konularında aşağıdaki bir kaç örnek sayfa ve video yardımcı olacaktır.

Ayrıca, iş hayatının vazgeçilmezi e-posta ile iletişim de senin vazgeçilmezin olacak. Bu konuda da aşağıdaki kaynakları tavsiye ederim.

Bu arada, belki de içedönük birisisin. Ama unutma ki sen de iletişim kuracaksın, kendini ifade edeceksin. Bu nedenle önemli olan kendinin farkında olman ve kendi tarzınla iletişim kurabiliyor olmayı başarmandır. (İçedönük müsün değil misin, buradan kontrol edebilirsin. Ayrıca içedönüklük konusunda şurası ve şurası da sana yararlı bilgiler verecektir.)

2. Senden ne beklendiğini biliyor musun? Görev tanımının farkında mısın?

Biliyorsun, bir görevi yerine getirmen, alındığın pozisyonda performans göstermen için işe alındın. Bunun için yaptığın işi, senden bekleneni iyi anlaman gerekecektir. Bu konuda işine olabildiği kadar hızlı ve kolay adapte olabilmen için, seni destekleyen, sana zaman ayıran, rehberlik/koçluk yapan bir yöneticin varsa çok şanslısın. Kısa zamanda senden beklentileri anlayacaksın. Bu kadar şanslı değilsen;

  • Görev tanımının tam olarak ne olduğu,
  • Özellikle kısa vadede (6 ay) senden nelerin beklendiği,
  • Neleri yaparsan başarılı kabul edeceğin,
  • Neleri yap(a)mazsan başarısız kabul edileceğinin,

bilgisini yöneticinden alman gerekecektir. Tüm bunları yapabilmen için yine ilk maddedeki iletişim becerisine ihtiyacın olacaktır.

Bununla birlikte;

  • İş ilanındaki görev tanımını dikkatlice okuman,
  • Şirkette yazılı bir görev tanımı sistemi varsa ulaşman,
  • Senden önce o pozisyonda çalışan varsa o kişinin bıraktığı dokümanları incelemen,
  • Seninle benzer pozisyonda çalışanların neler yaptığı ile ilgili google’laman,
  • İşe, şirkete uyumun, performansınla ilgili yöneticinden geribildirim istemen yardımcı olacaktır.

Geribildirim alma konusunda aşağıdaki kaynaklardan yararlanabilirsin.

3. Yöneticini tanıyor musun?

Araştırmalar ilk kademe yöneticisinin, çalışanın işe bağlılığı, gösterdiği performansı ve motivasyonu üzerinde doğrudan etkili olduğunu gösteriyor. (Gallup araştırması çalışan bağlılığında yöneticinin etkisinin %70 olduğunu söylüyor. Konuyla ilgilenirsen buraya da bakabilirsin.) Bu demektir ki göstereceğin performans doğrudan yöneticine bağlıdır. Sana tavsiyem bu kadar önemli bir konuyu yöneticine bırakma! Yöneticinin yönetim tarzını, iletişim biçimini, nelere önem verdiğini nelere önem vermediğini, ne tür sonuçları beklediğini anlar ve ona göre davranırsan; yöneticinin senin üzerindeki etkisini olumluya çevirmiş olursun. Aslına bakarsan böyle yapmakla, yöneticini yönetmiş olursun 😉

4. Proje, proje yönetimi nedir? Biliyor musun?

İş hayatına başladığında kendini projelerin içinde bulacaksın. Önce yardım etmek için, sonraları sorumluluk alarak. Projelerde gösterdiğin katkılar da performans değerlendirmende önemli yer tutacaktır. Bununiçin proje ve projede görev alanların rol ve sorumlukları nelerdir konularında bilgi sahibi olman sana fayda sağlayacaktır.

İş Hayatının İlk 6 Ayı İçin 6 Cankurtaran Simidi

5. Excel biliyor musun?

Olmadığı dönemlerde iş hayatı nasılmış, hayal bile edilemeyecek, iş hayatının mucizevi programı. Yöneticinizin size vereceği en küçük işte ihtiyacınız olacak sihirli program. Bilmiyorsanız çok debeleneceğiniz all-in-one aracı. Biliyorsanız kısa zamanda yöneticinizin vereceği işleri şipşak yapacağınız, sizi gururlandıracak şey. Bu konuda söylenecek 3 şey excel öğrenin, excel öğrenin  ve excel öğrenin! Uygulama yaparak.

6. Powerpoint biliyor musun?

Ofis ortamı söz konusu olduğunda ihtiyaç bakımından excelin küçük kardeşidir. Yine çömezlik döneminde sana verilecek işler bir şekilde powerpointe çıkacaktır. “Muratcım, üretim şirketlerindeki mavi yaka performans sistemi ile ilgili bir araştırma yapıp, .pptx olarak iletir misin?

Bu konuda da aynı 3 şeyi söyleyebilirim. Powerpointi öğrenin, powerpointi öğrenin ve powerpointi öğrenin! Uygulama yaparak.

Siz ne dersiniz?

İş hayatınızın ilk 6 ayında Size en çok yardımcı olan cankurtaran simitleriniz nelerdi?Yorum ve paylaşımlarınız birlikte öğrenmemiz için çok değerli katkılardır :) Katkıda bulunun, hep birlikte öğrenelim.

Beni Linkedin üzerinden de takip edebilirsiniz @muratyildizim

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.