Yöneticiler Hangi Çalışanına Sponsor Olur?

Genç Profesyonelim

İş hayatına başladığınızda ilk farkedeceğiniz noktalardan birisi doğrudan bağlı olduğunuz yöneticinizin, kariyerinizi belirleyen en önemli etken olduğudur. Bu önem sadece başlangıçta değil kariyer hayatınızın tüm aşamasında karşınıza çıkacak aslında. Öyle ki, kariyer değişikliği kararlarınızın sebebi çoğunlukla bağlı olduğunuz yöneticiniz olacak. İş hayatınız boyunca şu standart istatistiği tecrübe edeceksiniz hep:

İnsanlar şirketlerin itibarları, pozisyonun sağladığı fırsatlar için işe girerler; ancak yöneticileri nedeniyle işten ayrılırlar.

immediate manager - dokuzbescom

Kaynak: Dale Carnegie

Beyaz ya da mavi yakalı yüzlerce çalışanla ilgili, kariyer değerlendirmelerinin yapıldığı İnsan Kaynakları Planlaması toplantılarında, performans değerlendirme, geribildirim ve çıkış görüşmelerinde bulundum, Yöneticilerin Çalışanlara bakışı ile ilgili en net tespitlerimden birisi;

Yöneticiler, kendi işini kolaylaştıran Çalışanlarına sponsor oluyorlar.

Sponsor derken, maddi sponsorluktan bahsetmiyorum. Çalışanının gelişimi, ilerlemesi, terfi alması, farklı ortamlarda çalışanının pazarlamasını yapması için ekstra çaba göstermelerini kastediyorum.

Sebebi basit;
Yöneticinin işi sorun çözmektir. Ne var ki bu sorun çözme işini tek başına değil beraber çalıştığı insanlar aracılığıyla başarmak durumundadır. Bu nedenle Yöneticinin sorun çözme başarısı, çalışanın, yöneticiye yeni sorunlar çıkarmamasına, aksine çıkaracağı işin kalitesiyle Yöneticinin işini kolaylaştırmasına bağlıdır. böyle olduğunda çalışanın yöneticisinin gözünde reyting artacaktır. Unutmayalım ki her yöneticinin de bir yöneticisi vardır. Sizin onun işini kolaylaştırmanız, onun da kendi yöneticisi gözündeki reytingini artıracak anlamına gelir.

Yönetici hangi durumlarda kendi işinin kolaylaştığını düşünür?

1. Bir rapor/bilgi/iş istediğinde; beklenenin dışında da gelebilecek soru ya da sorunları da düşünüp onlar için de alternatif çözüm/öneri sunduğunuzda

Hatta, Yöneticinin düşünmediği ve kendi Yöneticisi gözünde puan getirecek ilave iş çıkartır, fikir verirseniz de süper olur. Tabii burada üsluba dikkat etmeniz, ukalalık yapmamanız gerekir. Yoksa her şey terse tepebilir.

2. Yönetici yönlendirmeden kendi maymununuza sahip çıktığınızda. Asla O’na maymun atma kurnazlığı yapmadığınızda

a. Yöneticinin yeterince işi vardır.
b. Yöneticiler de akıllı insanlardır. Kimin kime maymun yüklediğini farkedeler. Ve unutmayın ki hiç kimse aptal yerine konulmaktan hoşlanmaz.

Maymun atmak, sizin sorumuluğunuzda olan işleri başkasına satabilme kurnazlığıdır. Aslında muhatabınızı aptal yerine koyma ustalığıdır!!!. İş hayatında bu tiplerle karşılaşma olasılığınız yüksektir. Konuyla ilgili daha detay bilgiyi şuradan , şuradan ve şuradan alabilirsiniz.

3. İşlerin ne durumda olduğu ile ilgili Yöneticinin soru sor-a-mamasını sağladığınızda

Periyodik bilgilendirmeler yapıp işin ne durumda olduğu ile ilgili O’nu güncel tutmanız ve/ya işi vaktinden önce tamamlamanızdan bahsediyorum. Unutmayın yöneticinin uğraştığı zaten onlarca iş var. Kendi yöneticisi işin ne durumda olduğu ile ilgili bilgi istediğinde Yöneticiniz dönüp size soruyorsa eksi puan yazıldı bilin.

4. Yöneticiyi bir başka yönetici veya departman ile karşı karşıya getirmediğinizde, matrisi doğru yönettiğinizde

İş, size çözün diye delege edildi, yeni sorunlar üretin diye değil. Size yönlendirilen işlerden yeni sorunlar çıkıyorsa, hatta başka kişi ya da departmanlarla çatışmalara neden oluyorsanız, bir süre sonra o işler başkalarına yönlendirilmeye başlanacaktır. Size ihtiyaç kalmayacaktır 🙁

5. İşi beklenen zamanda ve kalitede tamamladığınızda

Olmazsa olmaz tabii ki.

6. Teknik detaylarla Yöneticiyi uğraştır-madığınızda

Düşünün rapor/bilgi/dosyayı zamanında getirdiniz ama, formatını ayarlayıp bilgisayardan çıktı almak için yönetici bir yarım saat daha uğraştı! Yaptığınız tüm güzel çalışmayı neredeyse çöpe attınız.

7. Yöneticiniz Sizin arkanızı toplamak durumunda kalmadığında

Diyelim ki Size verilen işi hallettiniz. hem de (görünüşte) onun istediği zamanda, kalitede vs. Aradan çok geçmeden tamamladığınız o işle ilgili, halının altına süpürdüğünüz aksaklıklar, eksiklikler, yarım kalan süreçler çıkıyor. Sizin halletmeniz gereken konularla yöneticiniz ilgilenmek durumunda kalıyor. Arkanızı topluyor! Olmadı 🙁 Yöneticiden alacağınız geribildirim şu olacaktır. “Lütfen! İşleri böyle halledeceksen bir daha yapma!

Sonuç olarak işin sırrı: Yöneticiye sunulan işin bir üste daha sunulacağının, bunun da Yöneticinin kendi reytingini etkileyeceğinin farkında olarak hareket etmek ve bir üst kademeye gidecek kalitede iş üretmek gerekiyor.

Siz ne dersiniz?

Yönetici misiniz? Siz kimlere sponsor oluyorsunuz?

Çalışan mısınız? Yöneticiniz Size sponsor oluyor mu? Hangi durumlarda sponsor oluyor?

Deneyim ya da fikirlerinizi paylaşın, birlikte öğrenelim.

Beni Linkedin üzerinden de takip edebilirsiniz @muratyildizim

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.