
Video Mülakatta Etkili Sonuç Almak İçin Dikkat Edeceğiniz 11 Kritik Nokta
Video mülakat işe alımcıların son dönemde sıkça kullandığı araçlar arasında yerini almaya başladı. Uzak mesafedeki adaylarla görüşme kolaylığı, zaman tasarrufu sağlaması, aynı soruya farklı adayların verdiği cevapları karşılaştırma imkânı sunması video mülakatın tercih edilme nedenlerinden oldu. (Bu teknolojinin daha fazla digitalleşeceğini önümüzdeki dönemde mülakatların sanal gerçeklik ya da hologram teknolojisiyle entegre edileceği zamanların da çok uzak olmadığını düşünüyorum.)
Aday için, birebir mülakat işe girme sürecinde ne kadar önemli ise video mülakatın da en az onun kadar önemli olduğunu söyleyebilirim. Unutmayın video mülakatta, İKcı sizi jest mimiklerinizle, cevaplarınızla ilk kez görecek ve buna göre de sürece devam edip etmemenize karar verecektir. Bu nedenle en az birebir mülakata yapılan hazırlık kadar video mülakata hazırlık yapmak başarılı sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
Bunu da okumanda yarar var: Mülakatta Avantaj Sağlayacak 6 Nitelikli Hazırlık
Bu yazımda video mülakatlarda etkili sonuç almak için dikkat etmeniz gereken noktaları bir araya getirmeye çalıştım.
Video mülakatı tür olarak ikiye ayırabiliriz.
1. Online (Canlı) Mülakatlar:
Sizin ve İKcının aynı anda kamera karşısında olduğunuz mülakatlardır. SKYPE, Hangout gibi araçlarla yapılmaktadır. Karşılıklı anlaşacağınız saatte ekranın karşısında olursunuz. Kullanıcı adınızla birbirinizi SKYPE ya da hangouta eklersiniz. Burada minik bir detay vereyim, kullanıcı adınızın (esmererkek89 gibi) İKcıda ön yargı oluşturmayacak bir isim olma-masına dikkat etmenizdir. En doğrusu ad-soyadınızdan oluşan bir kombinasyonundan olacaktır.
2. Offline (Kaydedilen) Mülakatlar
Ekrana soru çıkar, belli süre verilir, o süre içerisinde vereceğiniz cevap sisteme kaydedilir. Bu sistemin işe alımcılar için kolay tarafı, verdiğiniz cevapları tekrar izleme şansları vardır. Ayrıca aynı soruya farklı adayların hangi cevapları verdiğini de izleme ve karşılaştırma imkânı sunmasıdır.
Her iki video mülakat türü için dikkat edeceğiniz noktaları aşağıdaki şekilde sıralayabilirim.
Video Mülakata Başlamadan Dikkat Edeceğiniz Noktalar
1. Mekanı planladınız mı? Mülakat için kullanacağınız uygun hale getirdiniz mi?
Öncelikle gerçek bir mülakat yapacağınız konusunda kendinizi ikna etmeniz kritik önemdedir. Yapacağınız video mülakatı, birebir mülakattaki gibi şirkete gidip, işe alımcının odasında olduğunuzdaki ciddiyet ve önemde ele almanız gerekir. Sonrasında mülakatı yapacağınız odayı ayarlayın. Son dakikaya bırakmayın. Unutmayın her şey o odada olup bitecek.
2. Rahatsız edicileri etkisiz hale getirdiniz mi?
Düşünün, gerçek (şirkete gittiğiniz) bir mülakatta odaya sürekli birileri girip çıksa hem sizin konsantrasyonunuz bozulur hem de “kardeşim biraz saygı lütfen, şurada önemli bir görüşme yapıyoruz” diye düşünür, mülakat organizasyonunu yapana kızarsınız değil mi? Aynen öyle de, burada oda organizasyonunu da siz hazırlıyorsunuz unutmayın. Böyle bir durum olursa konsantrasyonunuzun bozulduğu yetmiyormuş gibi mülakatçı hakkınızda ne düşünür? Bu nedenle mülakat esnasında arkadaş, kardeş, anne, baba, evin kedisi minnoş’un pat diye mülakatın ortasına girmeyeceğinden, cep telefonunuzun mülakat ortasında çalmayacağından emin olun.
3. Teknik cihazlarınızın çalıştığından emin misiniz?
Çıkabilecek teknik aksaklıklar tüm hazırlığınızı çöpe atmanıza sebep olabilecek güce sahiptir. Bu nedenle teknik cihazların sorunsuz çalıştığı konusunda sağlamcı olun, mülakattan önce kontrol ve denemenizi muhakkak yapın. (Biliyorsunuz bu gibi konularda Murphy Kanunları çok çalışır 🙁 Siz tedbirinizi muhakkak alın.)
- Web kamera çalışıyor mu, çözünürlüğü yeterli mi?
- Mikrofon ve kulaklık çalışıyor mu?
4. Yüzünüz kamerada aydınlık mı karanlık mı görünüyor?
İKcının yüzünüzü net olarak görmesi jest mimiklerinizi, yüz ifadenizi daha iyi algılamasını sağlayacaktır. Ayrıca yüzünüzün karanlık çıkması İKcıya rahatsızlık verecektir. Bu nedenle işe alımcının yüzünüzü net olarak örmesini sağlamanız gerekir. Işık sizin arkanızdan kameraya doğru vuruyorsa sizin yüzünüz karanlık çıkacaktır. Işığın kameranın arka tarafından yüzünüze vurmasını sağlamanız gerekir. Bu durumda işe alımcı yüzünüzü daha aydınlık/belirgin olarak görecektir.
5. Kameranın görüş açısı yüzünüzü tam olarak alıyor mu?
Normal şartlarda bilgisayarların kameraları yaklaşık burun hizamızda dururlar. Mülakatı da bu şekilde yaparsanız işe alımcı burnunuzdan yukarı doğru bir açıyla sizi görecektir. Bu nedenle kamerayı işe alımcının gözleri gibi düşünürseniz sizin göz hizanızda olmasını sağlamalısınız. Bunun için gerekirse bilgisayarı yükseltin.
6. Arka fon nötr mü?
Arka fon sade olmalısı en sağlıklı olanıdır. Arka fon hem dikkat dağıtmamalı hem de hakkınızda ön yargı oluşturmamalı. İşe alımcının sizin hakkınızda önyargıda bulunmasına neden olacak ve sizden ziyade arka fondaki şeylerle ilgileneceği poster, kitap vb şeyler yerine nötr bir algıyı sağlayacak sade duvar olması iyi olacaktır.
7. Kişisel görünümünüz uygun mu?
Kıyafetiniz, saç sakal tıraşı veya makyajınız birebir mülakata nasıl gidiyorsanız aynı şekilde olmalıdır. Ayrıca yorgun ve uykulu olmak vb yapılabilecek en büyük hatadır. Çünkü mülakat sizin mekanınızda ve sizinle kararlaştırılan saatte yapılmaktadır. Buna rağmen uykulu ve yorgun olacak kadar plansız olamazsınız. (Gerçekten olağanüstü bir durum varsa bunu mülakatta net olarak izah etmeniz uygun olacaktır.)
8. Deneme ve pratik yaptınız mı?
Tüm bu hazırlıklarınızı yaptıktan sonra yukarıda saydığımız başlıkların tamamını kapsayan bir deneme/pratik yapmanız sizi çok rahatlatacaktır.
Video Mülakat Esnasında Dikkat Edeceğiniz Noktalar
1. Göz kontağı kuruyor musunuz?
Birebir görüşmelerde göz kontağının ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuz. Video mülakatta bu durum daha önem kazanmakla beraber yapması daha zordur. Kameranın açısında yanıltıcı bir durum vardır. Unutmayın ekrana bakarsanız, mülakatçı ile göz kontağı kurmamış olursunuz. Bu nedenle odağınızı kameranın bulunduğu noktada tutabilmelisiniz.
2. Jest ve mimiklerinizin farkında mısınız?
Kamera karşısında, sanal bir ortamda olsanız da olumlu tutumunuz karşı tarafa olumlu etkide bulunacaktır. Bununla birlikte saç, sakal, çene ile oynamak, kaşınmak vb gibi sizin farkında olmadan yapabileceğiniz jest mimiklerinizin farkında olmalısınız.
3. Cv niz yanınızda mı?
CVnizin yanınızda olmasındansa, cv nizi önceden okuyup, kendi cv nize çalışmanızı tavsiye ederim. Cv nize bakmak konsantrasyonunuzu bozacaktır. Ayrıca cv ye bakmak yapay davranmanıza neden olabilir. Doğal olmanız burada da çok önemlidir. Gerçek (birebir) mülakatta cv ye ne kadar ihtiyaç duyarsanız, video mülakatta da aynı şekilde olmasını planlayın. Belki şöyle söylemek daha doğru olabilir: CV niz elinizin altında olabilir ama cv ye bakacağınız güvencesi ile mülakata
Siz ne dersiniz?
Video mülakata katıldınız mı? Deneyim ya da fikirlerinizi paylaşın, birlikte öğrenelim.
Beni Linkedin üzerinden de takip edebilirsiniz @muratyildizim