Mezuniyete Az Kaldı, 4. Sınıfı Nasıl Değerlendirmeliyim?

Mezuniyet Telaşındayım

Sevgili Ali,

Bu sene 4. sınıfa geçtiğini, mezuniyete az kaldığını, bu seneyi nasıl değerlendirmen gerektiğini sormuşsun. Cevaplamaya çalışayım. Daha doğrusu sorularımla kendi cevaplarını bulmana yardımcı olayım.

İşsizlik oranlarını duydukça kalbin daha da sıkışıyor farkındayım. Biliyorsun ben hep “ben ne yapabilirim” tarafındayım. Bu nedenle daha önce de dediğim gibi “ülkenin işsizlik sorununu değil kendi işsizlik sorununu çözmek için ne yapabilirsin” ona bakalım?

Hangi işi/mesleği yapacağına karar verdin mi?

Biliyorsun teşhis her zaman tedaviden önce gelir. Bunun için öncelikle hâlâ diplomayı eline aldığında ne iş yapacağına kara vermediysen en kısa zamanda bu kararı vermelisin. 2 ay içinde karar verirsen süper olur. Olmadı 2. sömestre başında artık kararın net olmalı.

“Bana bir problem ve 1 saat süre verilse bu sürenin 45 dakikasını problemi anlamaya, 10 dakikasını çözüm yolları üretmeye, 5 dakikasını çözmeye ayırırım.”

A. Einstein

Karar vermeni kolaylaştıracak soruyu sorayım;

  • 3 yıl boyunca uğraştığın staj/proje/part time gibi çalışmalarda hangi işleri keyif alarak, hangilerini nefret ederek yaptın?

Keyif alarak yaptığın iş(ler) senin mesleğin olacak iştir. O işin peşinden koş. Nefret ettiğin işlerden de aman ha uzak dur! ( Bu arada keyif aldığın ya da nefret ettiğin işleri soruyorum. “İnsanlar, ortam çok iyiydi o nedenle stajı/projeyi/işi çok sevdim” bu sorunun cevabı değildir. Sorumlu olduğun, yaptığın işi sevdin mi nefret mi ettin?).

İşini kolaylaştırayım. Bu sorunun cevabını bulmak için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsin. Tablonun excel halini de şuradan indirebilirsin.

Karar Verme Tablosu

Staj/Proje/Part Time vb Kendimi başarılı, güçlü hissettiğim, keyif alarak yaptığım işler. Kendimi zayıf, başarısız hissettiğim, neredeyse nefret ederek yaptığım işler.
A Stajı
B Stajı
A Projesi
B Projesi
A Part time iş
….
Bu sorulara cevap vermekte zorlanıyorsan, staj/proje/Part time iş’te beraber çalıştığın insanlara açık yüreklilikle seni anlatmalarını iste. Neleri gerçekten iyi yapabildin, neleri kötü yaptın?
Analiz Bu sütunda tekrar eden işleri işaretlersin. Bunlar senin mesleğin olacak işlerdir. Bu alanlarda başarı, senin için kaçınılmazdır. Bu sütunda tekrar eden işleri işaretle ve kesinlikle bunlarla ilgili olabilecek mesleklere bulaşmanı tavsiye etmem.

Tüm bunların sonunda hala karar veremediysen sömestre kadar netleştirmen iyi olur. Bu kadar kısa sürede bu kararı vermen için en doğru tavsiye ise doğru yönlendirme yapabilecek bir mentördür.

Hedef şirketini belirledin mi?

Sevgili Ali, şimdi ikinci aşamaya geçebiliriz. Burada da cevaplamanı istediğim iki sorum var.

  • Hangi şirketler senin okul ve/ya bölümünden mezun olanları istihdam ediyor?

Ya da soruyu biraz daha değiştireyim?

  • Sahip olduğun bilgi, beceri, tecrübelerle hangi şirketlerin işe giriş standartlarını aşabileceğine inanıyorsun (güveniyorsun)?

Bu sorunun cevaplarını tespit etmen her şeyden önce iş arama sürecinde moral ve motivasyonunu yüksek tutman için çok önemli. Bu tespiti yapmayıp, zaten olmayacak onlarca iş ilanına (yanlış) başvuru yapıp, hiç bir cevap alamadığın ya da sürekli olumsuz yanıt aldığında bu moral ve motivasyona ne kadar çok ihtiyacın olduğunu farkedeceksin. Bu nedenle gerekirse az ama en doğru başvuruyu yapmak akıllı bir iş arama stratejisidir 😉

Az ama en doğru başvuruyu yapmak akıllı bir iş arama stratejisidir 😉 Click To Tweet

Bu iki sorunun cevabını bulmanda şunlar;

  • Şirketlerin iş ilanlarında adaylardan hangi nitelikleri istediklerini incelemen,
  • Hedef şirketindeki, hedeflediğin pozisyonlarda çalışan insanların öz-geçmişlerini incelemen (Linkedin), hatta onlarla tanışman,
  • Mezunlar kulübü, mezun forumları ya da mezunlar derneğinizden, çalıştıkları şirketler hakkında bilgi alman,

İşini kolaylaştıracaktır.

Düzgün bir Linkedin profilin ve CV’in var mı?

Bu konuda en çok gördüğüm hatalardan birisi özensiz Linkedin profilleri ve yeterince açıklayıcı olmayan, kalabalık gösterme amacında ama içerik olarak zayıf, düzensiz, imla hataları olan CV’lerdir. Unutma insanlar seni ilk önce CV’in aracılığıyla tanıyacaklar. İlk izlenimi CV’in ile vereceksin. Bu nedenle özenli (anlaşılır, sade, fancy olmak yerine anlaşılır olan, senin hakkında doğru bilgileri/mesajları içeren) bir Linken profili/CV oluşturman kritik önemdedir.

Bu konuda da sana yardımcı olacak kaynakları iletiyorum.

İş başvurularını yapmaya ne zaman başlayacaksın?

Evet yanlış duymadın. Okulda iken iş başvurularını yapmaya başlamanın (en geç kasım ayından itibaren) başlamanın çok yararını göreceksin.

  • Piyasada hangi işlerin olduğunu, hangilerinin olmadığını farkedeceksin,
  • Hedef şirketlerinin eleman arayıp aramadığını göreceksin, alternatiflerini oluşturacaksın,
  • Hangi ilanların gerçekten sana göre olduğunu kavrayacaksın,
  • Doğru ilanlara başvurmayı öğreneceksin,
  • Mülakat tecrübesi yaşayacaksın,

Umarım kendi cevapların bulmana yardımcı olabilmişimdir.

Başka bir sorun olursa haberleşmek üzere.

Selamlar,

Murat

Beni Linkedin üzerinden de takip edebilirsiniz @muratyildizim

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.